Sağlık Bakanlığı bakımevlerinin denetiminden sorumlu

Sağlık Bakanlığı bakımevlerinin denetiminden sorumlu

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği, Lefkoşa’da faaliyet gösteren bir bakımevinde rastlanan Covid-19 vakaları ile ilgili açıklama yaptı. Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği, bazı bakımevlerinde gerekli kuralların uygulanmadığını ve Sağlık Bakanlığı’nın bakımevlerini pandemi süresince denetlemediğini duyurdu.

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği’nin açıklamasının tamamı  şöyle:

“KKTC’de faaliyet gösteren bakımevleri,  bir buçuk yıl önce Korona pandemisinden dolayı ziyaretçilere kapandı. Kıbrıs’a gelen ilk Biontech aşıları bakımevinde kalan yaşlılara ve bakımevi çalışanlarına yapıldı. Aşılanmak istemeyen yaşlılar ise bakımevlerine alınmadı. Yaşlı ziyaretleri dış mekanlarda mesafeli ve maskeli yapıldı. Bunlar dünyada uygulanan ve olması gereken önlemlerdi ve işe yaradılar.  Bir buçuk yıl içinde bakımevlerinde hiç bir korona vakasına rastlanmadı. Pandemi sürecinde hastaları birbirinden korumaya elverişi olmayan bakımevlerimiz için bu çok büyük bir başarıdır. Onları tebrik etmemiz gerekir.

Ne yazık ki dün Lefkoşa’da faaliyet gösteren bir bakımevinde ilk defa bir korona vakasına rastlandı. Üstelik tek bir kişide değil yarıdan fazla yaşlı ve çalışanda korona virüs tespit edildi, diyaliz hastası olan bir yaşlı ise korona olduktan sonra vefat etti.   Bu olay bize neyi gösteriyor? Artık yaşlılarımızı koruyamadığımızı. Bakımevlerinde taa ilk başta alınan önlemlerin artık bazı bakımevleri tarafından uygulanmadığını gösteriyor. Korona vakası bulunan bakımevine baktığımızda sadece 11 ay önce kurulmuş olduğunu görüyoruz. Sağlık bakanlığı tarafından hiç dentlenmemiş. Korona süresince bakımevlerinin uygulanacağı protokolü, kuralları bilmiyor, ona  verilmemiş. Aşısız yaşlıları bakımevine kabul etmiş, ziyaretçileri içeri bırakmış.

Sadece bahse konu bakımevi değil, bugün konuştuğumuz diğer bakımevlerinin hiç biri pandemi süresince denetlenmemiş. Sağlık Bakanlığı ise yaşlı bakımevlerinin denetiminden sorumlu olduğunun farkında değildir. Bunun nedeni yaşlı bakımevlerinin bir yasası olmamasıdır. Yasa olmayınca bakımevlerinin hangi bakanlık altında olacağı ve kimler tarafından düzenlenip denetleneceği de belli olmuyor. Bazıları Çalışma Bakanlığı’nın altındaki Sosyal Hizmetler Dairesi’ni, bazıları ise Sağlık Bakanlığı’nı sorumlu tutuyor.  KKTC’de hükümetlerin ve bakanların ömrünün de çok kısa olması sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.

Denetim yetki gerektirir, yasa gerektirir ve sorumluluk taşıyan bir yönetim gerektirir.  Hükümete çağrımızı yeniden tekrarlıyoruz.  Bakımevleri yasasını yaparak bir an önce uygulamaya koyunuz. Yaşlı bakım sektörünün yasasız, yani yasa dışı bir sektör olarak gelişmesi son derece sakıncalı ve yaşlılarımız için tehlikelidir. Gelinen son durum da budur.”

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği

Mağusa

source: Haber Kıbrıs.