“Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği olarak soruyoruz… ”

Sevgili arkadaşlar, toplumumuzdaki ekonomik yoksullaşma özel bakımevlerini de kapatma noktasına getirdi. Bir sene içinde bakımevlerinin giderleri, en başta elektrik faturası, temel gıda ve ilaç fiyatları, yaşlı bezi, eldiven ve personel giderleri ikiye, üçe katlandı…yoksullaştılar.
Kemerlerini biraz daha sıktılar ve artık kapatmaya başladılar.
KKTC’nin var olan özel bakımevlerini kapatma gibi bir lüksü olamaz. Çünkü devletin yeterli sayıda huzurevi veya bakımevi yoktur. Aileler yaşlısını baktırabilmek için yer bulamazken var olan özel bakımevlerini kaybetmeye başladık. Konuştuğum tüm özel bakımevleri ya işyerini devretmek için birilerini arıyor, ya da kapatmak için yaşlıların yer bulup ayrılmasını bekliyor.
Bakımevlerini eleştirmek çok kolaydır, ama onları iyileştirmek için bugüne kadar ne yapıldı, gelmiş geçmiş tüm hükümetlere ve ilgili bakanlara, başbakanlara sormak isterim. Ne yaptınız bugüne kadar? On, onbeş yıl önce yapmanız gereken devlet yatırımlarını yapmadığınız için, ve özel sektöre vermeniz gereken teşvikleri hala daha vermediğiniz için bugün bu durumdayız.
Bırakın teşviki, devlet hala daha kendi inisiyatifi ile baktırdığı kimsesiz yoksul yaşlıların bakımı için özel bakımevlerine ayda sadece 4500 TL gibi komik bir ücret veriyor. Bugün bir yaşlının bakımevinde bakım ücreti en az 13,000 TL dir. Evde bakım ise en az 20,000 TL dir. Yaşlılarımız insan onuruna yaraşır bir şekilde 4,500 TL veya 5000 TL ye nasıl bakılsın?
Gelinen bu noktada hükümete tavsiyem şudur: İlgili bakanlık altında acilen bir kriz masası oluşturulması ve bakımevlerinin gelirini destekleyici önlemler alınması. Anavatanımız Türkiye bu alanda örnek alınması gereken bir ülkedir ve yaşlılarımızın bakımı için bize her konuda yardıma hazırdır. Sadece KKTC değil, Türkiye de ekonomik sıkıntılar yaşıyor ama yaşlıların bakımı için özel bakımevlerine her ay iki asagri ücret ödüyor, ücretsiz yaşlı bezi, ilaç ve sağlık hizmetleri sağlıyor. Siz ne yapıyorsunuz?
Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği olarak soruyoruz.

Prof. Dr. Hatice Jenkins
Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı