Yaşlılar, ‘dünün’ ortak ekolojik Kıbrıs uygulamalarının yeşil bir gelecek için nasıl kullanılabileceğini keşfediyor.

27 Nisan 2023 Perşembe günü ECOAGE eğitiminin ilk çevre atölyesine ev sahipliği yaptığı için Materia Group’a çok teşekkür ederiz. ECOAGE programı aracılığıyla, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk toplumunda yaşayan yaşlı yetişkinlerin, genç neslin çevre danışmanı olmaları için güçlendirilmektedir.

Her iki toplumda (Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk) bulunan yaşlı yetişkinler, “Geleceğe Dönüş: Yeşil Bir Gelecek İçin Geleneksel Bilgileri Yeniden Amaçlandırmak” adlı ilk toplumlararası çevre atölyemize katıldılar. Bu çalıştayla beraber ‘dünün’ ortak ekolojik uygulamalarıyla birlikte günümüzde yaşanan çevre sorunlarını çözmeyi amaçladılar.

Kıbrıs halk şarkısı Tillyrkotissa / Dillirga’nın birlikte söylenmesinin ardından atölyeye devam ettiler ve  hellim yapmak, bitki ve sebze yetiştirmek gibi eskiden zorunluluktan yaptıkları ortak geleneksel uygulamaları genç nesiller tarafından daha yeşil bir yaşam için nasıl yeniden kullanılabileceği üzerine tartıştılar. Oturum, katılımcıların genç kuşaklara daha sürdürülebilir bir gelecek için birlikte çalışma mesajları vererek sona erdi.

Atölyenin ana sunucuları, Norveç’teki Yeşil Kalkınma Üniversitesi’nden (HGUt) Rhys Evans ve Johan Brastard idi ve Gençlik Güçlendirme Vakfı ile Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği tarafından düzenlendi.

Ecoage projesi, AEA ve Norveç Hibeleri 2014-2021 aracılığıyla İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç tarafından finanse edilen Kıbrıs Aktif Vatandaşlar Fonu programı kapsamındaki bir hibeden yararlanmaktadır.