26 Temmuz Basın Açıklaması

Değerli Basın Mensupları, sevgili arkadaşlar,

Bugün bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz.

Ülkemizde uzun bir süredir ihmal ve istismar edilen yaşlılarımızın sesi olmak ve Hükümete ARTIK YETER  demek için buradayız!!

Bakıma muhtaç yaşlılarımızın sayısı her geçen gün artarken, bakımevlerinde tek bir kişilik bile yer kalmamışken, devletin Lapta Huzurevi’ni 12 senedir inşa etmemesine, Kalkanlı Bakımevi’ni tamir edilip daha fazla yaşlıya bakım sağlamamasına İSYAN EDİYORUZ!!

Özel bakımevlerinin durumu daha da içler acısıdır. Bu zor ekonomik şartlarda,  hiç bir devlet desteği olmadan, devletin verdiği, ayda 5000 TL sosyal yardım maaşları ile yaşlılarımıza bakıyorlar. Bugün bir yaşlının bakımevinde bakım masrafı en az 15,000 TL’ dir. Ödediğiniz 5-6 bin TL sosyal yardım maaşı yaşlıların karnını bile doyurmuyor sayın Çalışma Bakanı, sayın Başbakan. Beş yıldır bunu düzeltmenizi bekliyoruz. Bu ekonomik krizde yaşlılarımızı ve bakımevlerini sefalete ittiniz. SORUMLUSUNUZ!!

Özel bakımevlerini iyileştirmek için, bugüne kadar hiçbirşey yapmadınız. Onlar özeldir dediniz, geri çekildiniz. Ama devletin bile bakamadığı yoksul, engelli ve hasta yaşlıları onlara gönderdiniz. Pandemi döneminde bile özel bakımevlerini tek başına bıraktınız.

Bakımevlerinde kalan kimsesiz yaşlılarımız devletin sağlık hizmetlerine erişemiyor. Yoksul yaşlılarımız, refakatçileri yok diye, devlet hastanelerinde yapayalnız, ihmal ve istismar ediliyorlar.  Tek başlarına,  altları dahi alınmadan, insanlık onurları kırılmış, ölüp kurtulmak için dua ederek bekliyorlar. Evet tam da bunlar için İSYAN EDİYORUZ!!

Sınırüstü Bakımevi’nde olup bitenleri biliyordunuz sayın yetkililer!  Denetim raporları elindizdeydi, İNSANLIK SUÇLARINA NİYE GÖZ YUMDUNUZ ? Orası için de özeldir dediniz bize. Hiç ilgilenmediniz, yaşlıların aç kalması, bakımsız kalması,  uyuz olması, korona olması umurunuzda bile olmadı. Taa ki, basına yansıyan o korkunç video ortaya çıkana kadar. Yoksa, siz bugün, hala daha Sınırüstü bakımevini uzaktan seyredecektiniz.

Tam bir buçuk yıl geçti.. Sınırüstü Bakımevi’ni hala daha tamir edemediniz. Sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan,  kendi sorumluluğunuzu Mütahitler Birliğine ve sponsorlara atıp bıraktınız. Yapılanları devlet olarak gidip denetlemediniz bile. Bu mu sizin SOSYAL DEVLET anlayışınız? Bu devletin onuru yok mu?

Huzurevleri ve yaşlı bakımevlerinin standartlarını yükseltmek için yasa yok dediniz, yasa yaptık. Bugünlerde  mecliste görüşülecek. Herkesin bilmesini istiyoruz ki,  şu anda var olan hiç bir bakımevi bu yasanın gerektirdiği standartlara sahip değildir.  Sayın Başbakan’a ve Çalışma Bakanı’na sormak istiyoruz,  bakımevlerinin standartlarını yasanın gerektirdiği şekilde yükseltmek için, nasıl bir yol izleyeceksiniz? YOL HARİTANIZ VAR MI?

Bakımevlerine bina yapımı için arazi verecek misiniz? Kredi verecek misiniz?  Bu alanda çalışacak personelin eğitimi için ne yapmayı planlıyorsunuz? Üzerinde çalıştığınız 2024 mali yılı bütçesine bakımevlerini desteklemek için maddi kaynak ayırdınız mı? Bu sorulara CEVAP İSTİYORUZ!!

Bugün ülkemizde sosyal sigortalardan emekli 12,772 kişi asgari ücretin altında yaşlılık maaşı almaktadır. Bu yaşlılar da önümüzdeki yıllarda bakıma muhtaç olacaklar. Bu yaşlıların da aylık maaşları ne evde, ne de bakımevinde, bakım hizmeti almaya yetecek. Bunun farkında mısınız sayın ÇALIŞMA BAKANI? Sayın BAŞBAKAN, yaşlılarımıza nasıl bir bakım vaad ediyorsunuz?  Hükümetin, artık yaşlılara yönelik  bir kamu poletikası  geliştirmesini, ve bu poletikayı uygulamak için 2024 mali yılı bütçeden kaynak ayırmasını talep ediyoruz.

İnsan onuruna yaraşır bir bakım en doğal İNSAN HAKKIMIZDIR. HATIRLATIRIZ!!

Yaşlı sefaletine, ihmal ve istismarına ARTIK YETER!!

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği olarak bu eylemde bize  destek veren aşağıdaki tüm derneklere, siyasi partilere, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.

  1. Akova Kadınlar Derneği
  2. Alzheimer Derneği
  3. Bagımsız Gençlik Derneği
  4. Bağımsızlık Yolu
  5. Cumhuriyetci Türk Partisi
  6. DAÜ-SEN
  7. Denkay Başel Sosyal Grlisim Vakfi
  8. Evrensel Hasta Hakları Derneği
  9. GÜÇ-SEN
  10. Polifonik Korolar Derneği
  11. Kibris Türk Barolar Birliği
  12. Kibris Türk Tabibler Birliği
  13. Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği
  14. KTAMS
  15. KTÖS
  16. KTOEÖS
  17. KUİR
  18. Larnaka Türk Kadınlar Birliği
  19. Mağusa İnsiyatifi
  20. Mağusa Kadın Merkezi Derneği
  21. MASDER
  22. Mağusa Kültür Derneği
  23. Mormenekşe Kadınlar Birliği Derneği
  24. Mülteci Hakları Derneği
  25. Özgür Sanat Tiyatro ve Kültür Derneği
  26. Sol Hareket
  27. Toplumcu Demokrasi Partisi
  28. Yeniboğaziçi Kadınlar Dernegı

Fotoğraf: Haber Kıbrıs