Sınırüstü Bakımevinde Yaşananlar Bir Daha Yaşanmasın

Bizler, Sınırüstü Bakımevi İzleme İnsiyatifi’ni oluşturan; Alzheimer Derneği, Evrensel Hasta Hakları Derneği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği ile Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği olarak ülkemizde ortak yaşam alanlarında (yaşlı bakımevleri, huzurevleri ve rehabilitasyon merkezleri vb.) bakım gören yaşlı ve hastaların sağlık ve yaşam haklarına ilişkin izleme ve raporlama yapmak üzere biraraya gelmiş bulunmaktayız. Ortak vizyonumuz ülkemizdeki yaşlı ve hastaların insan haklarına yaraşır şekilde, onurlarının korunduğu  standartlara uygun bakım görmeleridir

18 -24 Mart, Yaşlılara Saygı Haftası’na yüreğimizde derin bir sızı ile girdik. Yedi hafta önce, Sınırüstü Bakımevi’nden yapılan bir canlı yayındaki görüntüler halen hafızalarımızdan silinmedi. Toplum olarak utandık. Yaşlı ve engelli bireylere gösterdiğimiz saygı bu mu diye sorguladık.

Sınırüstü İzleme Komitesi olarak soruyoruz!

Sınırüstü Bakımevi’nin bu duruma nasıl ve neden düştüğü araştırıldı mı? Sorumlularla ilgili tahkikat başlatıldı mı ve ne aşamadadır? Başbakanlığın talimatıyla Sınırüstü Bakımevinden tahliye edilen hasta ve yaşlıların şu andaki durumu nedir? Tedavileri devam ediyor mu? Yaşlıları ve hastaları ihmal ve istismar edenler bulundu mu? Bir kez daha böyle olayların yaşanmaması için hangi önlemler alındı?  Diğer bakımevlerinde  durum nedir? Denetleniyorlar mı? Onların iyileştirilmesi ve denetlenmesi için devlet ne yapmayı planlıyor? Yaşanan travmadan sonra yaşlılarımızın gelecekleri ile ilgili endişe ve korkularını ortadan kaldıracak bir gelişme oldu mu? Yaşlılara Saygı Haftasında, devletimiz yaşlılarımıza bakımevlerinde istismar ve ihmale uğramayacaklarının garantisini verebiliyor mu?

Sınırüstü İzleme Komitesi olarak talep ediyoruz!

Kimsesiz yoksul, yaşlı ve engelli bireylerin istismar edilmesine göz yuman bir toplum, ekonomik açıdan gelişse de insan hakları açısından sınıfta kalmaya mahkumdur! .

Sınırüstü Halk Vakfı’nın yönetimindeki Yaşam Sitesinde yaşanan korkunç olayların bir kez daha tekrarlanmasını istemiyoruz. Bu nedenle Vakfın yeni oluşacak yönetimine talip olduğumuzu belirtiriz.

Yaşlı bireylerin hakları yasalarla korunmalı

Yaşlılarımız, insan onuruna yakışan, kaliteli ve güvenli bir bakım hizmeti almalıdır, bunu sağlamak devletin sorumluluğudur. Yaşlılara özgü toplumsal planlamalar yapılarak, hakları yasalarla korunmalıdır.

Bakımevleri yasasının en erken bir zamanda hazırlanması ve yasallaşmasını istiyoruz. Bakımevlerindeki standartların belirlenmesi, denetlenmesi ve standartlara uymayanlar için ise cezai uygulamaların yürürlüğe girmesi gerekmektedir.

Devlete yasama, yürütme ve denetim görevlerini hatırlatır, Sosyal Hizmetler Dairesi ve Sağlık Bakanlığı’nın artık birbirlerini suçlamayı bırakıp, yaşlılarımızın refahı ve sağlığı için işbirliği yapmalarını bir kez daha talep ederiz!

Sınırüstü İzleme Komitesi      

Alzheimer Derneği,

Evrensel Hasta Hakları Derneği,

Kıbrıs Türk Barolar Birliği,

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği,

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği