Sınırüstü Bakımevinde Yaşananları Unutmadık!

Dünya Yaşlı İhmal ve İstismar gününde soruyoruz! Sınırüstü Bakımevinde yaşanılanlarla ilgili ne yapıldı? 

Bizler, Sınırüstü Bakımevi İzleme İnsiyatifi’ni oluşturan; Alzheimer Derneği, Evrensel Hasta Hakları Derneği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği ile Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği olarak ülkemizde ortak yaşam alanlarında (yaşlı bakımevleri, huzurevleri ve rehabilitasyon merkezleri vb.) bakım gören yaşlı ve hastaların sağlık ve yaşam haklarına ilişkin izleme ve raporlama yapmak için Ocak 2022’de biraraya gelmiş bulunmaktayız. Ortak vizyonumuz ülkemizdeki yaşlı ve hastaların insan haklarına yaraşır şekilde, onurlarının korunduğu  standartlara uygun bakım görmeleridir

15 Haziran Dünya Yaşlı İhmal ve İstismar gününde ülkemizdeki kanayan yaralardan biri olan ve kamu vicdanını derinden yaralayan Sınırüstü Bakımevinde yaşanan ihmal ve istismar olaylarını ve sonrasında verilen sözleri bir kez daha hatırlatma ihtiyacı hissetmekteyiz!

Üzerinden altı ay geçmesine rağmen kamuoyuna açıklanmayan sorular olduğunu üzüntüyle izlemekteyiz. Örneğin; Sınırüstü Bakımevi’nin bu duruma nasıl ve neden düştüğü araştırıldı mı? Sorumlularla ilgili tahkikat başlatıldı mı ve ne aşamadadır? Başbakanlığın talimatıyla Sınırüstü Bakımevinden tahliye edilen hasta ve yaşlıların şu andaki durumu nedir? Tedavileri devam ediyor mu? Yaşlıları ve hastaları ihmal ve istismar edenler bulundu mu? Bir kez daha böyle olayların yaşanmaması için hangi önlemler alındı? Diğer bakımevlerinde  durum nedir? Denetleniyorlar mı? Onların iyileştirilmesi ve denetlenmesi için devlet ne yapmayı planlıyor? Yaşanan travmadan sonra yaşlılarımızın gelecekleri ile ilgili endişe ve korkularını ortadan kaldıracak bir gelişme oldu mu? Dünya yaşlı ihmal ve istismar farkındalık gününde, devletimiz yaşlılarımıza bakımevlerinde istismar ve ihmale uğramayacaklarının garantisini verebiliyor mu?

 

Sınırüstü Bakımevi’nin tadilatı ne zaman sona erecek?

Mart 2022’de  Başbakanlık tarafından yapılan açıklamaya istinaden iki ayda tamamlanacağı ve yeni yönetiminin oluşturulacağı taahüt edilen Sınırüstü Halk Vakfı’nın inşaatında gelinen son aşama hakkında yetkililer herhangi bir açıklama yapacak mı? Gözlemlerimize göre tadilat başlatılmış ama bir sebeple söz verilen zamanda  tamamlanmamış ve yaklaşık iki aydır tek bir çivi dahi çakılmamıştır. Bakıma ihtiyacı olan  kimsesiz yoksul, yaşlı ve engelli bireylere devlet tarafından hizmet sunan zaten bir iki kurum bulunuyor ve Sınırüstü Bakımevi’ni yenileyip hizmet verecek duruma getirmeyi kamuoyuna taahhüt eden işletmeler, sürecin ilerlemeyişine  dair halka ve özellikle de bakıma muhtaç kişilere hesapverebilirlik ve şeffaflık adına bir açıklama yapmayı düşünüyorlar mı?

Yaşlıların ve bakıma ihtiyaç duyan kişilerin, istismar edilmesine göz yuman bir toplum, ekonomik açıdan gelişse de insan hakları açısından sınıfta kalmaya mahkumdur! .Komite olarak, Sınırüstü Halk Vakfı’nın yönetimindeki Yaşam Sitesinde yaşanan korkunç olayların bir kez daha tekrarlanmasına izin vermeyeceğimizi ve ilk gün olduğu gibi bugün de süreci yakından izleyip sorumlular nezdinde baskı oluşturacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşırız.

 

Sınırüstü İzleme Komitesi     

Alzheimer Derneği,
Evrensel Hasta Hakları Derneği,
Kıbrıs Türk Barolar Birliği,
Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği,
Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği